Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Søk

Resultater - Musikerhelse

CEMPEs målsetting var å stimulere til en sunn og bærekraftig læringskultur i høyere musikkutdanning og øke oppmerksomheten og kunnskapen om musikkstudenters og musikeres helse.

-> Hør episoden om musikerhelse fra Konservatoriumspodden

Musikerhelse var med i søknaden om å bli et senter for fremragende utdanning gjennom senterets målsettinger om å støtte studentene i å utvikle sunne øvingsvaner. I den første senterperioden var det flere utøverlærere som utforsket metoder som Alexanderteknikk, Timani, Feldenkrais eller yoga som supplement til hovedinstrumentundervisningen. Det å ta vare på seg selv og sin egen fysikk er avgjørende for musikkstudenter og musikere, ettersom den intensive øvingen og det å prestere på et høyt nivå som hører til musikeryrket er svært krevende både for kroppen og for det mentale.

Musikeres mentale helse

Musikkstudenters mentale helse ble et viktig fokusområde i den andre senterperioden, parallelt med et større fokus på mental helse i samfunnet forøvrig. I følge forskningsstudier og undersøkelser som SHoT og læringsmiljøundersøkelsen, ser det ut til at musikere og musikkstudenter har særlige utfordringer når det gjelder mental helse på grunn av faktorer som konkurranse, stadig fokus på prestasjoner, utfordringer med å balansere karriere og privatliv, belastningsskader og økonomiske bekymringer. Disse utfordringene ble intensivert i løpet av koronapandemien, der musikkstudenter ikke fikk lov til å øve sammen, og der svært mange jobbmuligheter for musikere forsvant i en lang periode på grunn av restriksjonene.

Høsten 2020 foreslo de nylig tilsatte studentpartnerne i CEMPE at vi kunne arrangere et seminar på musikeres mentale helse. Dette var et halvt år inn i koronapandemien, og mange kjente på utfordringer rundt isolasjon, å ikke få øve og spille som normalt samt bekymringer om fremtiden. Seminaret ble arrangert i april 2021, som det første seminaret på Norges musikkhøgskole som hadde mental helse for musikkstudenter og musikere som hovedfokus. En av de mange minneverdige og viktige øyeblikkene i løpet av seminaret var da et musikerpanel åpent diskuterte de personlige utfordringene de selv hadde opplevd i sitt musikerliv, utfordringer som blant annet handlet om det å kontinuerlig bli evaluert, å sammenligne seg selv med sine kolleger og det å håndtere avvisninger. Samtidig tok panelet opp den sterke motivasjonen og opplevelsen av mening de fant gjennom å drive med musikk. Seminaret var viktig for Musikkhøgskolen og for studentene som deltok, og vi opplever at det også bidro som en katalysator for økt synlighet rundt betydningen av musikerhelse, både på NMH og i høyere musikkutdanning forøvrig.

-> Les mer om seminaret Musikeren og Psyken

Et kulturelt perspektiv på helse

CEMPE har vetklagt viktigheten av å se på musikerhelse og musikkstudenters helse i et holistisk perspektiv, og som noe som må adresseres som et kulturelt problem og ikke overlates til hvert enkelt individ. Det har vært viktig for oss å åpne opp samtalen rundt mental helse og de spesifikke utfordringene som musikere møter. Tiltak for å få til dette har vært å bidra til kunnskapsdeling, fasilitere for diskusjonsforum, tilby forelesninger om aktuelle tematikker eller invitere inn alumni til å dele av sine erfaringer. CEMPE har også bidratt inn i NMHs arbeid med å utvikle en strategi for musikerhelse.

-> Les mer om CEMPEs arbeid på musikerhelse

Musicians' and performing artists' health and performance 2022

I september 2022 arrangerte CEMPE i samarbeid med Creo og NTO en stor, internasjonal konferanse over tre dager på NMH, viet til scenekunstarbeideres og musikeres helse. Konferansen besto av tre keynotes, flere forskningspresentasjoner, eksempler på gode praksiser og kunstneriske innslag som til sammen bidro til å belyse musikerhelse og scenekunstarbeideres helse fra ulike perspektiver. Vi var spesielt glade for at konferansen klarte å samle ulike yrkesgrupper og aktører til en felles samtale om denne viktige tematikken. Konferansen ble også startpunktet for en nasjonal interessegruppe for musiker- og scenekunstarbeideres helse, initiert fra CREO.

-> Les mer om MHPC22-konferansen

Professor Bronwen Ackerman holder sin keynote under konferansen. Foto: Therese Aune
Neste Læringspunkter fra et SFU i høyere musikkutdanning