Bedragersyndrom, såkalt impostor syndrome, ble første gang beskrevet av de amerikanske psykologene Pauline R. Clance og Suzanne A. Imes i en forskningsartikkel i 1978. Det psykologiske fenomenet viser til personer som tviler på egne ferdigheter til tross for tilsynelatende suksess i studier og på jobb. Personene innbiller seg at de har lurt andre til å tro at de er kompetente, og med det kommer frykten for å bli avslørt som en bedrager.
– Jeg kjente på det selv da jeg kom inn på profesjonsstudiet, jeg trodde det måtte være en systemfeil, forteller Susanna Solsrud, klassisk sanger og masterstudent i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole.
Sammen med Ole Martin Solberg, bassist og musikkpedagogikkstudent, er hun studentpartner i CEMPE for studieåret 2020–21. De to står bak studieårets første diskusjonsforum for NMH-studenter, STUDENT Talks, hvor temaet er nettopp bedragersyndromet.
– I høytpresterende miljøer er dette noe alle kan kjenne seg igjen i. Vi tenkte det var fint å løfte det frem nå, i starten av skoleåret, når mange er nye og kanskje kjenner på disse tingene, sier Solsrud.